Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit dat je je energieverbruik zo laag mogelijk houdt. Bouw je? Dan ligt de focus op een bijna energieneutrale woning. Je beglazing speelt daarbij een grote rol. Want langs je ramen en deuren verliest je woning doorgaans de meeste warmte. Dat beperk je door de juiste beglazing te kiezen. Maar welke? Dubbele beglazing, hoogrendementsbeglazing, driedubbele beglazing, … Er zijn zoveel opties. Zo wordt het moeilijk om te kiezen. Daarom zetten we de verschillen op een rijtje.
Zoals de namen doen vermoeden, heeft enkele beglazing één glaslaag, dubbele beglazing en hoogrendementsbeglazing twee lagen en driedubbele beglazing drie lagen. Tussen die lagen zit een soort spouw met een beetje lucht of edelgas. Doordat driedubbele beglazing een extra glaslaag heeft, weegt die ongeveer 50% meer dan dubbele beglazing. Dat kan per vierkante meter oplopen tot ongeveer 10 kilogram. Uiteraard heeft dat enkele gevolgen. Zo is er vaker een kraan nodig bij de plaatsing en moeten de profielen dieper en de scharnieren steviger zijn.
Kies je beglazing voor je nieuwe ramen? Hou dan zeker rekening met de isolatiewaarde of U-waarde. Hoe lager die waarde, hoe minder warmte de beglazing doorlaat. Dat is voordeliger voor je energiefactuur. Driedubbele beglazing en hoogrendementsbeglazing scoren daarbij het beste met 0,6 en 1,1. Dubbele beglazing haalt 2,8 en enkele beglazing hinkt achterop met 5,8. Doordat triple beglazing zo goed isoleert, is condens aan de buitenkant onvermijdelijk en ventilatie onmisbaar. Wil je echt maximaal isoleren? Vraag dan zeker naar de verbeterde afstandshouders voor een nog hogere isolatie.
Dubbele hoogrendementsbeglazing voldoet meestal voor de gemiddelde eindgebruiker en heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. In de meeste gevallen is die beglazing dan ook de logische keuze. Driedubbele beglazing komt iets duurder uit door de extra glaslaag, de diepere profielen en vaak ook de hogere plaatsingskosten. Die beglazing is optimaal als je ook geluidsisolatie zoekt. Twijfel je over de beste beglazing voor jouw woning? Vraag dan zeker om raad aan de Meukens-adviseurs. Ze nemen graag de tijd om jouw specifieke situatie te bekijken.
Tot slot is er ook nog veiligheidsbeglazing. Dankzij de folie tussen de twee of drie glaslagen is deze beglazing inbraakwerend en zonwerend. Bij glasbreuk houdt de folie de scherven namelijk vast. Zo geraakt een inbreker er niet doorheen. Bovendien houdt de folie de meeste zonnestralen tegen. Zo blijft het in de zomer langer koel in huis.
Op zoek naar de beglazing die het best bij jouw woning past? Wij helpen je graag verder. Het toepassingsgebied voor onze beglazing vind je ook terug bij onze aluminium ramen en aluminium deuren.